Lebensstil

Het trainen van de grote borstspier om triggerpoints tegen te gaan

De grootste borstspier wordt ook wel de pectoralis major genoemd. Te zien is dat deze borstspier redelijk makkelijk te trainen is. Resultaat bij het trainen van de grote borstspier wordt dan ook vaak snel gezien. Vaak wordt deze spier door de jongere mensen vooral getraind voor het uiterlijk. Waar veel mensen niet aan denken is dat deze borstspier ook erg belangrijk is voor het verloop van de kracht in het bovenlichaam.

De drie delen van de grote borstspier

De grote borstspier, de pectoralis major, bestaat uit drie delen. Deze drie delen hebben allemaal een eigen aanhechting en oorsprong. Het eerste gedeelte is het sleutelbeen gedeelte, dit gedeelte begint, zoals de naam als zegt, bij het sleutelbeen. Daarnaast is er het borstbeen- en ribgedeelte. Dit gedeelte begint bij het borstbeen en de tweede tot en met de zesde rib. Dan is er ook nog het buikspier gedeelte, dit gedeelte begint bij de rectusschede en alle delen hechten zich aan de bovenarm.

Wat is de functie van de grote borstspier?

De functie van de grote borstspier, en dus deze drie delen samen, is het zijwaarts bewegen naar het lichaam toe bewegen van de arm en het naar binnen draaien van de schouder. Ook hebben de drie delen die hierboven zijn genoemd allemaal een eigen specifieke functie. Het sleutelbeen gedeelte zorgt er bijvoorbeeld voor dat het mogelijk is om de arm voorwaarts te heffen. Daarnaast zorgt het borstbeen- en ribgedeelte ervoor dat het mogelijk is om je arm naar je lichaam tot te kunnen bewegen. Het borstbeen- en ribgedeelte kan er samen met het buikspier gedeelte voor zorgen dat de schouder naar voren en omlaag bewogen kan worden. De grote borstspier dient ook als functie dat deze gebruik wordt als hulademhalingsspier bij het inademen.

Wat zijn triggerpoints in de grote borstspier?

De grote borstspier kent ook verschillende triggerpoints. Met een triggerpoint wordt bedoeld dat dit een gevoelige plek is in de spier die mogelijk kan leiden tot pijn. De triggerpoints in de grote borstspier kunnen ontzettend pijnlijk zijn. Daarnaast kunnen deze triggerpoints in de grote borstspier ook zorgwekkend zijn. Dit komt doordat deze symptomen die gevoeld kunnen worden, lijken op problemen met het hart.

Een triggerpoint wordt gezien als een hele kleine verkramping van de spier. Deze verkramping ontstaat doorgaans door een combinatie van te veel spanning in het zenuwstelsel, vernauwing van de bloedvaten, minder voedingsstoffen, zuurstoftekort, afvalstoffen en de zenuwuiteinden worden gevoelig voor prikkels. Het gevolg hiervan is dat er te veel spanning komt op het bindweefsel, doordat verschillende triggerpoint zich ophopen in de spieren. Deze dingen geven spierknopen die kunnen leiden tot vervelende klachten.

Wat zijn de oorzaken van deze triggerpoints in de borstspier?

Een van de oorzaken van triggerpoints in de borstspier is een trauma. Daarnaast kunnen triggerpoints ook ontstaan aan de hand van overbelasting van de spieren. Een slechte leefgewoonten kan er ook toe leiden dat er triggerpoints ontstaan. Met een slechte leefgewoonten wordt bedoeld een slechte voeding en of weinig beweging. Een verkeerde ademhaling kan tevens ook leiden tot triggerpoints. Net zoals het vele zitten of stress en ziekte. Wanneer je meerder factoren bij elkaar ondervindt kunnen er eerder triggerpoints ontstaan. Deze factoren zorgen er namelijk voor dat er een verstoorde bloedtoevoer en een verstoord zenuwstelsel ontstaat.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van triggerpoints in de grote borstspier?

Een beroep waarbij je overdag veel uren zit kan een oorzaak zijn van triggerpoints en je borstspier in problemen brengen. Dit komt omdat mensen geneigd zijn te zitten met hun schouders verder naar voren dan wat goed is voor de borstspier. Hierdoor staan je borstspieren constant onder spanning en staan je schouders een beetje naar binnen gedraaid. De spier bevindt zich dus constant in de verkorte positie, dit kan leiden tot pijnlijke en stijve borstspieren. Aan de andere kant kan je naast te veel zitten ook te veel bewegen. Wanneer je te veel beweegt of ineens meer gaat bewegen dan wat je spieren gewend zijn dan kan dit ook zorgen voor problemen met de spier.

Het aanpakken van triggerpoints in de borstspier

Deze triggerpoints zijn natuurlijk erg vervelend en hier wil je dan ook het liefste vanaf. Gelukkig zijn er verschillende manier die je van pijn in je borstspier af kunnen helpen. Een van deze manieren is de triggerpoint therapie, deze is gespecialiseerd in het aanpakken van triggerpoint. Daarnaast kan er ook gebruik worden gemaakt van dry needling. Ook kunnen rektechnieken en coaching in de houden een goede manier zijn om de triggerpoints te verhelpen. 

Das könnte Sie auch interessieren

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

de_DEGerman