Inspiration, Lebensstil

Wat is parfait? En een recept!

Parfait is een fijne ijssoort, waarbij de naam in het Frans ‘perfect’ betekent. Ook niet zo heel gek, want dit ijssoort is in 1894 ontstaan in Frankrijk. En het is ook niet zomaar een ijssoort, want het is een ijssoort die niet in een ijsmachine wordt gedraaid. Het wordt namelijk in een diepvrieskast of een conservator, met een temperatuur tussen de -12 en -18 graden celcius stilstaand bevroren. De basis van een parfait is een pâte à bombe waar opgeklopte slagroom en smaakstoffen aan toegevoegd worden. Dit moet uiteindelijk voor een luchtig mengsel zorgen, waardoor het draaien in een ijsmachine niet meer nodig is. 

Het bevriezen van een parfait kan bij een temperatuur tussen de -15 en -18 graden celcius en dat duurt ongeveer 3 uur bij elkaar. En let er wel op dat een parfait niet sterk doorvroren mag zijn, het moet namelijk van binnen nog zacht zijn. De smaak van een parfait is te omschrijven als romig en luchtig, met een kenmerkende smaak van eieren. Daardoor zijn niet alle smaakcombinaties geschikt voor een parfait, maar warme smaken zoals noten, mokka of chocolade doen het altijd wel goed. Parfait is ongeveer 7 dagen in de vriezer houdbaar. Bij langer bewaren bederft de parfait niet, maar door te diep invriezen, kan de parfait gaan uitdrogen en dan is de smaak en de kwaliteit niet meer goed. 

Maar tegenwoordig worden er naast noten, mokka of chocolade steeds meer smaken uitgeprobeerd, zo tegenwoordig ook de bastogne parfait. 

Het recept voor een bastogne parfait

Laat je niet afschrikken door de bereidingswijze, want het recept is eigenlijk heel eenvoudig te maken. Het enigste wat je nodig hebt is een beetje geduld, maar je krijgt hierdoor wel een heel lekker dessert voor terug. En zorg dat je suiker gebruikt die een karamelachtige smaak heeft, want dat past uiteindelijk ook goed bij de bastogne smaak. 

De keuken benodigdheden zijn: een pan, een hittebestendige schaal, een garde en een spatel, een handmixer, plat bakblik of een bakje om de parfait in te vriezen en huishoudfolie. 

Naast deze keuken benodigdheden heb je maar een paar ingrediënten nodig. Om een bastogne parfait te maken voor 6 personen heb je: 5 bastognekoeken nodig, 6 eidooiers (alleen het eigeel dus), 100 gram suiker en 200 milliliter ongezoete slagroom (om zelf op te kloppen). 

Hoe maak je het?

  1. Begin met het opkloppen van de slagroom tot het lobbig is. Doe dit met de hand en een garde of kies voor een handmixer. Zet de slagroom afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  2. Splits de eieren. Handig is om dan 2 kommen te gebruiken, 1 voor het eigeel en de andere voor het eiwit. De eiwitten heb je namelijk niet nodig. En zat daarna het eigeel apart. 
  3. Vermaal de koeken tot kruimels. Dit mogen best fijne en grove stukjes door elkaar zijn. Zet ook de koekkruimels apart. En leg daarna dan alvast de mixer klaar.
  4. Zet een pan met een laagje water op het vuur en warm dit langzaam op tot het net niet kookt. Zet de hittebestendige schaal erop en zorg dat het water de schaal niet raakt. Doe dan de eieren en de suiker in de kom en klop dit mengsel met een garde voor ongeveer 10 minuten (of langer) tot het een dikke en lobbige substantie geworden is. 
  5. Haal vervolgens de schaal van de pan en klop het mengsel met de handmixer stijf totdat er pieken vormen. 
  6. Haal de slagroom uit de koelkast en meng met een spatel de koekkruimels erdoor. Houd een beetje slagroom apart om straks bij de parfait te serveren. 
  7. Vouw nu het slagroom mengsel door het eimengsel met een spatel. Ga het niet door roeren maar spatel het er rustig doorheen om het mengsel luchtig te houden.
  8. Schep het mengsel in een vierkant bakblik of een bak of doe het in glazen potjes. Dek het af met een stukje huishoudfolie en zet het voor minimaal 3 uur in de vriezer.
  9. Haal dan even voor het serveren uit de vriezer. Serveer er slagroom bij en garneer de parfait met extra koekkruimels. 

Een verschil tussen ijs en parfait?

Nu je weet wat parfait is en je ook een leuk recept hebt meegekregen, is het misschien nog leuk wat nou het verschil is tussen ijs en parfait. Bij de bereiding van roomijs is het namelijk van belang dat het ijs tijdens het invriezen in beweging blijft: er moet dus zo vaak mogelijk geroerd worden. Parfait daarentegen wordt ook wel ‘stilstaand’ ijs genoemd. Het verschil bij de parfait is dat je die dus niet continu hoeft te roeren, maar kan zo in de vriezer gezet worden om op te stijven. 

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

de_DEGerman